Individuali veikla ar Verslo liudijimas?

Pradedant veiklą dažnas susiduria su dilema, kokią veiklos rūšį pasirinkti. Šiame įraše aptarsime individualios veiklos pažymos(IVP) ir verslo liudijimo skirtumus.

IVP privalumai:

Mokami mokesčiai tik nuo pelno (pinigų, kuriuos realiai uždirbote) – verslo pradžia dažnai gali būti sudėtinga. Dažnai galime tik išmėginti idėją ir tik jai pasiteisinus tęsti veiklą. Čia puikiai tinka galimybė sumokėti mokesčius tik nuo realiai uždirbtų pinigų, o dar geriau – nemokėti, jeigu nieko nepavyko uždirbti. Tuo tarpu verslo liudijimo mokesčiai priklauso nuo savivaldybės ir pačios veiklos bei svyruoti gali nuo 1 eur iki 684 eur.

Nėra problemų ar ribojimų dirbant su įmonėmis – neribojama, kam teikiama paslauga (VL atveju negali teikti paslaugos įmonėms, kurių veikla sutampa su Jūsų), taip pat per kalendorinius metus neribojama suma, už kurią suteikta paslaugų kitam juridiniam asmeniui (VL atveju ta suma yra 4500 eur).

Galima apskaita, išlaidų vedimas, ko pasekoje galimas mokesčių sumažinimas, nurašant išlaidas – turint verslo liudijimą mokami fiksuoti mokesčiai, IVP atveju, galima mokesčius sumažinti, pvz.: surinkus sąskaitas už patalpų nuomą, įrangą ir atėmus iš gautų pajamų, mokėti mokesčius iš likusios sumos.

Galima užsiimti bet kuria veikla – Dirbant pagal VL– galima užsiimti VMI sąraše pateiktomis veiklomis, IPV atveju, galima rinktis iš visų ekonominių veiklos rūšių.

Nereikia periodiškai atnaujinti pažymos – IVP galioja visą laiką, kol vykdote veiklą ar nenusprendžiate nutraukti jos, verslo liudijimas išduodamas tam tikriems periodams, pvz.: mažiausias laikotarpis – 5d., prekybininkams – 1 d.

Dar vienas VL trūkumas, nuo 2018 metų reikia mokėti ir VSD įmokas, nors anksčiau, jei būdavote draustas kito darbdavio, ar valstybės (pvz.: studentas) šių įmokų mokėti nereikėjo.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *